kurczak

Przepis na kurczaka po chińsku

Wśród coraz to większej ilości osób można zauważyć zainteresowanie kuchnią azjatycką. W Polsce otwiera się coraz więcej tego typu lokali, które zaczynają pozyskiwać coraz to więcej klientów. Knajpy z sushi i kuchnią orientalną można praktycznie już spotkać w każdym większym mieście.

Skąd jednak wziął się ten fenomen kuchni azjatyckiej? Przede wszystkim kuchnia ta jest bardzo lekka i mega aromatyczna. Wielu z Was przechodząc obok miejsca, gdzie zjemy dania chińskie na pewno doświadczyło wszędobylskich zapachów. Dania bogate w witaminy i błonnik są idealne dla osób dbających o swoje zdrowie i chcących czuć się fit.

Dziś pokaże Wam jak w bardzo szybki sposób możecie poczuć klimat chin we własnej kuchni. Danie które przygotujemy będzie miało bardzo skomplikowaną nazwę, a więc Panie i Panowie czas zacząć przygotowywać naszego kurczaka po chińsku.

Składniki

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 0,5 kg cukinii
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 cebula czerwona
  • 100 g kiełków fasoli Mung
  • 50 g grzybów Mun
  • 100 g pędów z bambusa
  • sos sojowy ciemny
  • ocet ryżowy
  • cukier trzcinowy
  • sezam
  • przyprawa do kuchni orientalnej
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • mąka ziemniaczana
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Mięso należy pokroić w średnie kawałki. Następnie kładziemy na talerz z papierowym ręcznikiem, aby ten zebrał nadmiar wody z fileta. Wielkość kawałków kurczaka nie jest aż tak ważna, lecz pamiętajmy aby nie były one za duże ponieważ będzie je ciężej później usmażyć. Przygotowanego kurczaka możemy odłożyć gdzieś na bok aby nam nie przeszkadzał.
  2. Na kuchence przygotujmy patelnie, najlepiej wok. Wok jest najlepszym rozwiązaniem ponieważ bardzo szybko się nagrzewa do wysokiej temperatury i jest głęboki. Do naszego naczynia wlejmy łyżkę stołową oliwy z oliwek. Jeżeli nie mamy oliwy może być olej ale tylko słonecznikowy.
  3. Teraz czas na zrobienie sosu. Do miseczki dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, później z 3 łyżki octu ryżowego. Możemy go zastąpić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, ale ostrzegam to nie to samo. Następnie wsypujemy łyżkę cukru trzcinowego oraz dodajemy ok 6-7 łyżek wody. Teraz wszystko trzeba dokładnie wymieszać.
  4. Sos gotowy więc możemy już przystąpić do smażenia naszego kurczaka. Na głębszy talerz wysypujemy mąkę ziemniaczaną jakieś 4 łyżki oraz dodajemy przyprawy. Każdy rodzaj przyprawy, który mamy dodajemy po jednej łyżce. Teraz delikatnie mieszamy, aby mąka się połączyła z dodatkami.
  5. Dobra teraz naszą aromatyczną mieszankę mieszamy z mięsem. Mąka powoduje, że kurczak podczas smażenia ładnie się zamknie i wszystkie smaki oraz aromaty zostaną w nim. Kiedy kurczak będzie gotowy można go zdjąć z woka i odłożyć na bok.
  6. Następnym krokiem będzie przygotowanie warzyw. Cukinie, marchewki i por, ale białą część kroimy na drobne paski. Paprykę przemywamy, osuszamy i również kroimy na paski. Cebula czosnkowa i czerwona może być pokrojona w pióra. Natomiast imbir oraz papryczkę chili należy potrzeć na tarce. Kiełki fasoli oraz pędy bambusa zostawiamy w takiej formie jakiej są. Najczęściej możemy je kupić w puszce gdzie są już pokrojone na drobne paski, więc idealnie. Inaczej sprawa ma się z grzybkami, te najlepiej przekroić na pół.
  7. Warzywa wrzucamy na nagrzaną wcześniej patelnie, pamiętajmy o dodaniu jeszcze łyżki oliwy oraz pod żadnym pozorem nie myjmy jej po poprzednim smażeniu. To co zostało po mięsie nada daniu super smak. Palnik ustawmy na większą moc, dzięki temu szybko podgrzejemy warzywa, a woda z nich odparuje nie powodując problemu z gotowaniem. Często jak smażymy warzywa woda z nich tworzy lekką zupę, która powoduje że najpierw one się gotują, a dopiero później smażą.
  8. Kiedy nasze warzywa są już gorące to wrzucamy do nich naszego kurczaka. Smażymy energicznie mieszając, aby aromaty się połączyły, a następnie dolewamy do tego wszystkiego nasz sos. Ponownie szybko mieszamy i zdejmujemy z ognia kiedy sos zgęstnieje dzięki mące, w której obtaczany był nasz kurczak.

Takie mięso podajemy z ryżem, gdzie na dole dania jest ryż, a na to wykładamy naszego kurczaka w stylu chińskim. Całość obsypujemy prażonym sezamem i gotowe. Fajnym dodatkiem do tego dania jest chińska surówka.

Jak widać danie to tak naprawdę nie zajmuję bardzo dużo czasu. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, dzięki czemu nada się na spotkanie z znajomymi czy też randkę z dziewczyną.

Bonus

Wspomniałem o dodatku w postaci chińskiej surówki, a więc łap szybki przepis. Będziemy potrzebowali białą kapustę, ocet ryżowy, sól, olej słonecznikowy, 2 marchewki szklankę cukru  oraz 4 ząbki czosnku.

Do średniego rondla wlewamy szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju roślinnego, szklankę białego cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewamy ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru oraz soli. W sporym  garnku mieszamy białą poszatkowaną kapustę, dwie starte marchewki oraz cztery zmiażdżone ząbki czosnku. Marchewkę trzemy na grubych oczkach. Całość dokładnie musimy teraz wymieszać. Wymieszaną surówkę zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na czas około godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa.

Cały wpis:

https://dietetyk.edu.pl/prawdziwy-kurczaka-po-chinsku-przepis-jak-szybko-przygotowac-w-domu/