kobieta jedząca lody

Czym różni się maszyna do lodów amerykańskich od maszyny do lodów włoskich?

 Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że różnica polega jedynie na kraju pochodzenia. Jeśli jednak przyjrzymy się bliżej maszynom i lodom produkowanym za ich pomocą, zauważymy istotne różnice. Zarówno w smaku, jak i konsystencji.

Budowa i sposób działania maszyn

Podstawowa różnica pomiędzy maszyną do lodów amerykańskich a maszyną do lodów włoskich dotyczy budowy i sposobu działania. Maszyna do lodów amerykańskich działa na zasadzie zamrażalnika, który schładza mieszankę składników. W przypadku maszyny do lodów włoskich mamy do czynienia z systemem chłodzenia, który utrzymuje stałą niską temperaturę podczas procesu mieszania składników. W efekcie otrzymujemy inny rodzaj lodów – włoskie lody są bardziej puszyste, a amerykańskie bardziej zwarte.

Skład surowcowy używany w produkcji

Kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na różnice między tymi dwoma rodzajami maszyn są surowce używane w produkcji lodów. W przypadku lodów amerykańskich używa się głównie mleka, śmietany i żółtek jaj, co nadaje im charakterystyczną kremową konsystencję i bogaty smak. Natomiast lody włoskie, zwane również sorbetami, produkowane są z wody, soku owocowego i cukru. Właśnie ta różnica w składzie sprawia, że lody włoskie są lżejsze i orzeźwiające, podczas gdy amerykańskie są bardziej sycące.

Zastosowanie maszyn w różnych punktach gastronomicznych

Ostatnią, ale nie mniej ważną różnicą jest zastosowanie maszyn do lodów amerykańskich i włoskich w różnych punktach gastronomicznych. Maszyny do lodów amerykańskich są częściej spotykane w tradycyjnych lodziarniach, kawiarniach czy restauracjach serwujących desery. Dzięki nim możliwe jest szybkie przygotowanie lodów o różnorodnych smakach, które następnie podawane są prosto z zamrażalnika. Maszyny do lodów włoskich natomiast idealnie sprawdzają się w punktach typu fast food oraz wszelkich miejscach, gdzie liczy się szybkość obsługi i atrakcyjna prezentacja produktu dla klienta. Włoskie lody często podawane są na patyku lub w rożkach.