Zupa krem z pora jest pożywnym, smacznym oraz obfitującym w cenne właściwości zdrowotne daniem, które warto wypróbować we własnej kuchni. Jest ponadto bardzo prosta i szybka w przygotowaniu oraz niedroga, co czyni z niej idealny wybór na codzienne danie obiadowe. Ze względu na swój rozgrzewający charakter, szczególnie dobrze sprawdzi się w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na ciepły, dodający energii posiłek. Oto, dlaczego warto wypróbować zupę krem z pora i jak ją przygotować.
Por i jego cenne właściwości zdrowotne
Głównym składnikiem zupy krem z pora jest por – warzywo, którego popularność z roku na rok coraz bardziej rośnie. Po raz pierwszy w naszym kraju pojawił się wraz z małżonką króla Zygmunta Starego Boną Sforzą, która przywiozła to warzywo z Włoch. Początkowo, por cieszył się opinią warzywa ubogich, lecz wraz z upływem czasu zaczął być coraz bardziej doceniany trafiając na stoły arystokracji. Obecnie por jest bardzo popularnym warzywem, które doceniamy nie tylko za delikatny smak, ale także liczne, bardzo cenne właściwości zdrowotne, za które odpowiadają głównie cenne polifenole odgrywające istotną rolę w zwalczaniu wolnych rodników.
Por jest warzywem o niskiej kaloryczności, przez co możemy po niego sięgać tak często, jak tylko chcemy. W jego składzie znajduje się sporo cennego błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne, reguluje pracę jelit oraz wspomaga metabolizm. W składzie pora znaleźć można także witaminy A, B i C oraz liczne mikroelementy, w tym wapń, potas, fosfor i wiele innych. Unikalnym składnikiem jest natomiast allicyna, która posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz stężenie szkodliwych trójglicerydów. Por jest ponadto doskonałym źródłem kwasu foliowego, przez co szczególnie warto sięgać po niego w ciąży.
Zupa krem z pora – składniki i sposób przygotowania
Jednym z najprostszych sposobów na włączenie pora do swojej diety jest przygotowanie na jego bazie zupy. Doskonałą propozycją jest zupa krem z pora, którą polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest bowiem smaczna, delikatna w smaku oraz posiada przyjemną, gęstą konsystencję, która znacznie lepiej zaspokaja głód od klasycznych, płynnych zup. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki: 1 l bulionu warzywnego, 3 szt. pora, 2 szt. ziemniaków, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, łyżka masła, łyżka chrzanu śmietankowego, łyżka oleju, 100 ml śmietany 30% oraz sól i pieprz do smaku.
W pierwszej kolejności usuwamy zewnętrzne liście z pora, a resztę warzywa kroimy na plasterki. Siekamy na drobną kostkę cebulę i szczypiorek, obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy masło z dodatkiem oleju i dodajemy pokojone wcześniej warzywa. Całość podsmażamy przez ok. 5 min. od czasu do czasu mieszając. Zalewamy podsmażone warzywa bulionem warzywnym i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę aż warzywa staną się miękkie (ok. 15 min.). Po tym czasie dodajemy chrzan śmietankowy, śmietanę 30% i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Po zmiksowaniu na gładką masę za pomocą blendera zupa krem z pora jest gotowa!