Okres jesienno-zimowy, który zbliża się wielkimi krokami, to wręcz idealne środowisko dla rozwoju wirusów, bakterii i innych drobnoustrojów, które odpowiedzialne są za powstawanie infekcji. Jesienią nasz układ immunologiczny jest zdecydowanie bardziej obciążony, a deszcz i chłód nie pomagają w zachowaniu dobrego zdrowia. Dlatego warto już teraz zadbać o większą odporność swojego organizmu, skupiając się między innymi na zmianie swoich nawyków żywieniowych lub lekko je modyfikując. Zatem co jeść na poprawę odporności?
Dieta na wzmocnienie odporności: kilka ogólnych zasad
Sezon grypowy w tym roku będzie szczególnie trudny, co ma związek z pandemią koronawirusa, z którą nie zdążyliśmy się jeszcze uporać. Dlatego tym bardziej warto zadać o wygląd swojej codziennej diety, która jest jednym z najważniejszych czynników determinujących stan naszego układu immunologicznego. Podstawową zasadą prawidłowego żywienia jest regularność spożywanych posiłków, najlepiej co 3-4 godziny. W ten sposób organizm zachowuje odpowiedni poziom energii, dzięki czemu wykazuje się lepszą skutecznością w zwalczaniu czynników chorobotwórczych. Warto również zrezygnować z przetworzonych produktów, które oprócz wysokiej zawartości tłuszczu czy cukru nie mają nic wartościowego do zaoferowania. Jesienią warto również unikać sięgania po używki jak alkohol czy kawa, które negatywnie wpływają na stan naszego układu immunologicznego.
Dieta na wzmocnienie odporności: warzywa i owoce
Jesienne miesiące do idealny moment, aby wprowadzić do swojej diety zdecydowanie więcej warzyw i owoców obfitujących w szereg witamin i mikroelementów korzystnie wpływających na pracę układu immunologicznego. Na odporność szczególnie korzystnie wpływa witamina C, którą można znaleźć nie tylko w cytrusach, ale również w czerwonej papryce, zielonej pietruszce, szpinaku czy brukselce. Jesienią warto także spożywać więcej domowych przetworów na czele z sokami z aronii czy czarnej porzeczki, które dodane do gorącej herbaty stanowią idealny napój na chłodne wieczory. Warto także korzystać z dobrodziejstw kiszonek, które oprócz wspomnianej witaminy C zawierają kwas mlekowy, który wspomaga budowę flory bakteryjnej w jelitach.
Zobacz także: http://seolutions.pl/jaki-wplyw-na-zdrowie-ma-odpowiednia-dieta/
Dieta na wzmocnienie odporności: ryby morskie
Nic tak korzystnie nie wpływa na odporność organizmu jak regularne spożywanie ryb morskich. Tłuste rodzaje ryb obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, które świetnie stymulują pracę układu immunologicznego, wspierając walkę z patogenami. Na naszych talerzach powinny znaleźć się takie ryby jak makrela, łosoś czy sardynki, a od czasu do czasu i tuńczyk.
Dieta na wzmocnienie odporności: catering dietetyczny
Jesień to doskonały moment, aby przetestować usługi cateringu dietetycznego. Dlaczego? Ponieważ jest to wielka oszczędność czasu i energii, jaką trzeba przeznaczyć na codzienne przygotowywanie posiłków zgodnie z filozofią zdrowego trybu życia. Catering pozwala jeść smacznie i zdrowo, niezależnie od miejsca i sytuacji, a posiłki często przygotowywane są zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Korzystając z cateringu pudełkowego mamy pewność, że posiłki będą zbilansowane i oparte na produktach najwyższej jakości, co z pewnością odniesie pozytywny skutek w postaci wzmocnionej odporności.